Hur mobiler påverkar individen

0 kommentarer

Mobiler har mer eller mindre tagit över vårt samhälle de senaste åren. Allt fler tillbringar allt mer tid framför dess skärm och den blir viktigare och viktigare för de flesta. Mobilen har såklart många praktiska fördelar och kan användas till mycket, men det finns också nackdelar och faror med denna skärm och fler och fler mår faktiskt dåligt på grund av sin mobil. Här kommer därför lite tankar kring hur mobiler kan påverka individer i samhället.

Bekräftelse

För mänga är mobilen den primära källan till bekräftelse i livet. Får man inte tillräckligt många likes på en bild, eller har man inte tillräckligt många följare känner man sig dålig. Sociala medier har fått oss att istället för att söka kärlek och bekräftelse från de runt omkring oss, gå till våra mobiler och digitala vänner. Detta har många nackdelar. För det första kan några ord eller bilder på en skärm aldrig fylla det behov av bekräftelse vi har som människor. Man missar så mycket saker som ögonkontakt och de ord vi får till oss på en skärm, kan vi aldrig fullt ut veta verkligen är ärliga och välmenade. Detta gör att vi hela tiden söker mer och mer bekräftelse från dessa sociala medier vilket är en av de stora anledningarna till att många ungdomar har en skärmtid med mobilen på uppemot sex till sju timmar per dag.

Mobbning

Mobiler och sociala medier har tyvärr också blivit en plattform för mobbning de senaste åren. Det är och har alltid varit lättare att skriva något online än att säga det öga mot öga till personen i fråga. Antalet kräkningar och påhopp har därför ökat de senaste åren. Detta leder till psykisk ohälsa bland framför allt unga och jag tror att det kan vara en av anledningarna till den ökade mängden självmord i samhället de senaste åren.

Hålla relationer vid liv

Mobilerna påverkar dock också många positivt på flera sätt. Det är idag lättare att hålla kontakt med vänner och släktingar som inte bor på samma plats som man själv gör. Jag tror att om några år kommer det att finnas många fler som fortfarande har kontakt med sina barndomsvänner, än vad det finns idag och detta har vi till stor del att tacka mobiltelefonerna för.