Så mycket kostar det att ladda mobiltelefonen

0 kommentarer

Elräkningen dyker upp varje månad, trots detta är det få av oss som har koll på vad våra prylar och apparater faktiskt kostar. Allt från laddning av mobil, datoranvändning eller vad det kostar att göra långkok på spisen.

Svensk energi har gjort en undersökning där det visats att det mesta faktiskt är billigare än vad vi skulle gissat att det är.

Få ner elkostnaderna

Om man inte vill leva i mörker eller behöva snåla med elektroniken, finns det två tips för att få ner elkostnaderna. Det bästa med dessa tips är att du endast behöver tänka på dom vid ingående av avtal och inköp av nya varor.

Det första är att satsa på energisnåla hushållsapparater. Genom att köpa energisnåla apparater värnar du om miljön samtidigt som det sparar dig pengar i längden. Så velar du mellan två produkter, bör du ta den energisnålaste.

Det andra är ett riktigt hett tips: jämför olika elpriser innan du ingår ett avtal. Genom att jämföra ser du till att du får det lägsta priset i ditt område, istället för att bara ingå ett avtal med det energibolag man tidigare använt sig av.

Kostnadsexempel och hur du kan få ner kostnaderna

Mobiltelefonen kostar oss i regel 20 kronor/år om vi laddar mobilen varje natt. Mobilmärke, användning, ålder på mobil och så vidare kan göra att kostnaden varierar. Ett tips är att låta mobilen ligga i fred när den laddar. Genom att använda mobilen samtidigt som den är på laddning tar det längre tid tills den är fulladdad.

Tvättmaskinen kostar 1,50 kr/tvätt om du kör ett program på 40 grader. Kör du på 60 grader nästan dubbleras kostnaden, så genom att tvätta på lägre grader sparar du in några kronor per tvätt. Här räknar vi bara elförbrukningen; vatten och tvättmedel tillkommer. Det tar även tre gånger så mycket energi att torktumla kläder, så spara in genom att hänga kläderna på tork istället.

Diskmaskinen kostar ungefär 1,50 kr/disk. Diskmaskinen är däremot mer miljövänlig på det viset att den förbrukar mycket mindre vatten. En disk tar ungefär 10-20 liter vatten, medan man räknar med att göra av med cirka 100 liter vatten när det diskas för hand.

Skippa stand by-funktionen på tv och dator. Dessa står och drar onödig energi, så stäng hellre av tv:n när du inte kollar på den.