Vad påverkar din mobilmottagning?

0 kommentarer

Du har säkert märkt att din mobil ibland tappar mottagning. Men vad kan det bero på? Här listar vi ett antal olika anledningar.

Ditt geografiska läge och din operatör

Var i landet du befinner dig spelar stor roll. I de centrala delarna av Sveriges stora städer har de flesta operatörer väldigt bra mottagning nästan jämt. Men om du kommer ut på landet eller upp till fjälls så kommer det bli sämre. Traditionellt sett har Telia som gammal statligt ägd operatör haft högst krav på sig och också bäst täckning. Men det börjar jämnas ut.

Om du bedriver någon form av verksamhet där du är beroende av din mobiltelefon så är det smart att planera för att ha mobiltäckning. Om du är Stockholmsbaserad är ett kontor på Östermalm alltid en säker investering. Där är du mitt i smeten oavsett vem du ringer med och du får dessutom tillgång till allt det staden har att erbjuda.

Väder

En annan sak som man inte alltid tänker på är att vädret kan ha stor påverkan på ens mobilsignal. Det optimala är när det är lagom kallt men soligt. Mycket moln kan påverka mottagningen, kraftigt regn eller snöfall kommer definitivt göra det. Så om du vill vara säker på att kunna ringa gäller det att hålla koll på väderprognosen för de kommande dagarna. Det är givetvis inget du kan styra över, men om du ser att det kommer snöa kan du se till att hålla dig inomhus.

Vilken mobil du har

Nyare mobiltelefoner har nästan alltid bättre mottagning. Det beror dels på att tekniken hela tiden utvecklas och dels på att en äldre mobiltelefon blir sämre av sig själv. Som allt annat slits delarna och kretsarna kommer tappa kraft i takt med att din lur åldras. Det här betyder inte att du behöver köpa en ny mobil varje år, men om du har en med några år på nacken och du märker att den börjar funka sämre kan det faktiskt vara ett tecken på att det är dags att uppgradera din hårdvara.