Mobiler och sömn

0 kommentarer

Att sova är ett av människans absoluta basbehov. Får vi inte den sömn vi behöver kommer vi helt enkelt inte att kunna fungera normalt. Vi kommer inte att klara av dagen på det sätt vi ska. Speciellt ungdomar är i stort behov av en god och regelbunden sömn, dels för att de fortfarande växer och utvecklas, och dels för att de arbetar hårt med hjärnan hela dagen i skolan. Samtidigt är ungdomar också den grupp som är mest utsatt för sömnbrist och oregelbunden sömn, på grund av att mobiltelefonerna ofta stjäl sömnen. I denna artikel förklarar hur det ligger till.

Strålning från skärmen

För det första sänder mobilernas skärmar ut strålning eller ljus. Det har talats om att mobiler sänder ut strålning som skadar hjärnan, men riktigt så drastiskt är det inte när vi pratar om mobiler och sömn för det är helt enkelt så att hjärnan reagerar på det ljus som sänds ut från mobilen, tror att det är dag och sänder ut signaler och hormon som gör att det blir svårare att somna. Genom att hålla på med mobilen innan vi lägger oss talar vi alltså om för hjärnan att det är dag och gör det svårare att somna.

Mental påverkan

Förutom den rent fysiska strålningen från skärmen, påverkar mobilerna oss också mentalt. Vi har svårt att helt koppla bort dem från oss, speciellt när man, som många gör idag, har den bredvid sängen, dessutom på vibration. Även om man rent fysiskt har lagt den ifrån sig är det svårt att inte ta upp den igen och kolla när man får notiser. Detta gör att man har svårt att slappna av och får svårt att somna.