Så ökar du mobilens livslängd

0 kommentarer

Idag äger nästan alla vuxna i Sverige en mobiltelefon. Trots det säljs det närmare tre miljoner mobiler årligen i Sverige. Majoriteten av telefonerna återvinns inte, vilket gör att det är dåligt både för miljö och plånboken. Dagens mobiler är lika ömtåliga som de är avancerade. Det är lätt hänt att skärmen får en spricka eller att kameran går sönder. Många löser problemet med att köpa en ny telefon. Det finns dock några smarta tips som kan öka mobilens livslängd. Här du kan du läsa mer om dessa.

Reparera själv istället för att köpa en ny

Om din mobiltelefon går sönder ska du inte slänga den och köpa en ny. Tvärtom vad många tror är det faktiskt möjligt att reparera den på egen hand. Hos teknikdelar.se kan hittar du ett enormt utbud av teknikdelar som gör att du enkelt kan laga telefonen. Oavsett om det handlar om en sprucken skärm, en repig baksida eller ett dåligt batteri kan du hitta en lämplig reservdel på sajten. Du hittar de senaste tillbehören och verktygen för ledande varumärken som iPhone, iPad, Samsung, Huawei, Sony Xperia, HTC och Microsoft Lumia. Dagens avancerade mobiltelefoner är dyra och kostar flera tusentals kronor. Genom att fixa telefonen själv sparar du mycket pengar.

En återanvänd mobil har dessutom stora miljöfördelar. En enda smart mobil kan ge upphov till 86 kilo avfall, vilket är en stor påfrestning för miljön. Att öka livslängden på mobilen och använda den längre är bra för miljön. En mobil kan innehålla hela 68 olika metaller och tillverkningen sker med fossil energi. Forskning visar att det är främst vid tillverkningen som miljöpåverkan sker och därför är det bäst att inte köpa nya telefoner mer än nödvändigt. Nuförtiden är det lätt att köpa billiga teknikdelar och mobiltillbehör online och därför finns det egentligen ingen anledning att ständigt köpa en ny mobiltelefon, surfplatta eller annan elektronik. Hos teknikdelar.se hittar du även inspiration och användarvänliga videoguider som visar hur du bäst reparerar din telefon.

Testa alltid att reparera din mobil först innan du köper en ny. Du kommer förmodligen att upptäcka att det inte är särskilt svårt eller dyrt att laga den på egen hand. Ibland är det dock omöjligt att få den att fungera igen. I så fall är det viktigt att komma ihåg att återvinna din telefon på rätt sätt för att värna om miljön.

Använd mobilskydd

Ett annat mycket enkelt och bra sätt att öka mobilens livslängd är att använda olika former av skydd till telefonen. Skärmskydd, mobilskal och fodral är bra sätt att skydda den ömtåliga mobilen. De flesta smartphones har displayer i glas, vilket gör att de enkelt spricker om du tappar dem i golvet. Skärmskyddet minskar risken för sprickor och krosskador på displayen. Mobilskalet är framför allt ett skydd för mobilens kanter och baksida. Fodralet skyddar hela telefonen och kan även fungera som en plånbok. Vilken typ av mobilskydd som passar dig beror på dina preferenser. Många väljer en kombination av flera.